Hooggevoelige mensen merken dat zintuiglijke prikkels bij hen intenser binnenkomen dan bij anderen. Je hoort meer, je ziet meer en je voelt meer. Signalen komen intens bij je binnen, waardoor je meer tijd nodig om al deze prikkels te verwerken. Door je gevoelige aard ben je geneigd je aan te passen aan je omgeving, vaak ten koste van jezelf. In het verlangen naar harmonie kun je teveel opgaan in je omgeving, je gezin of je werk.

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoelige mensen nemen allerlei subtiele nuances waar die anderen missen. Dit kunnen dingen zijn waar een ander totaal niet bij stilstaat of zelfs van kan genieten. Denk hierbij aan dingen zoals harde muziek, drukke menigten, indringende sirenes, felle lichten, vreemde geuren en winkelchaos. Als deze voorbeelden kunnen bij een hooggevoelig persoon een heftige reactie geven. Wat er gebeurd is dat de persoon in kwestie overprikkeld raakt. 

Wanneer zo’n overprikkeling of overstimulatie lang aanhoudt, volgt een stresssituatie. Wanneer (en bij wie) een overstimulatie tot stress leidt, is heel persoonlijk en afhankelijk van andere factoren. 

HSP coach

Ben je hooggevoelig (HSP) of denk je dat te zijn? Als je hulp wilt tijdens je zoektocht naar wie jij bent en hoe je je hooggevoeligheid positief kunt gebruiken in het dagelijks leven, dan is een gesprek met Karin Gescher zeker de moeite waard!

Karin is hooggevoeligheid en HSP expert en heeft tijdens de opleiding Psychodynamica zelfs haar scriptie over hooggevoeligheid geschreven. Dankzij goede gesprekken en allerlei technieken, oefeningen (en eventueel workshops) kom je dichterbij jezelf en kun je worden wie je bent. Wil je loskomen van beperkende overtuigingen en keuzes maken vanuit je hart? Na 4 tot 8 individuele sessies psychodynamische therapie ervaar je een diepere verbinding met jezelf en de mensen om je heen.

Hooggevoelig zijn is niet verkeerd

Bewust om leren gaan met energie en grenzen. Jezelf leren kennen en erkennen met deze eigenschap. Je kwaliteiten omarmen en gebruiken. Leef weer in vrijheid, en voel je ontspannen en energiek. De term Hooggevoelig of HSP is een vriendelijker en neurale dan het woord overgevoelig. Overgevoelig betekent in feite dat de eigenschap te veel van het goede is. Wat je moet weten is dat hoogevoelilgheid niet te veel en ook niet verkeerd is. Net als iedere andere eigenschap is hooggevoeligheid een karaktertrek die zowel positief als negatief uitgelegd kan worden, afhankelijk van waar je je op focust. 

Kenmerken hooggevoeligheid en HSP

Hooggevoeligheid begint bij de meeste mensen met het gevoel anders te zijn dan anderen. Waarom hooggevoelige mensen zich anders voelen is vaak moeilijk uit te drukken. Het begint meestal in hun jeugd (vanaf het moment dat ze zich iets kunnen herinneren). Het is een gevoel, een ervaring, een besef dat hen danig in de weg kan zitten en dat vaak (gelukkig niet altijd) voor moeilijkheden en problemen zorgt. Het gevoel is zo sterk dat sommigen zich wel eens vertwijfeld afvragen: ben ik soms gek? 

Kwaliteiten van een HSP’er

HSP of hooggevoelig? Coach Karin kan je helpen

Belangrijk bij hooggevoeligheid is jezelf waarderen om de kwaliteiten die je hebt en daar het accent dan op te leggen. Kwaliteiten zoals: 

  • empathie 
  • gewetensvol
  • aandachtig en zorgvuldig
  • oprecht
  • creativiteit
  • verbindingen maken
  •  aandacht voor detail
  • het grote geheel kunnen overzien
  • betrouwbaar
  • sterke intuitie

Hooggevoeligheid is een kwaliteit, waarbij je veel waarneemt.  Je zenuwstelsel is fijn gevoelig, ook wel opmerkingsbegaafd genoemd. Je kan je kracht maken van je hooggevoeligheid. Je bezit een zachte kracht en kan leven met een kracht vanuit kwetsbaarheid. Dat opent de harten van je medemens en je bereikt daarmee een impact op een ander level.

HSP kenmerken

De amygdala, het gedeelte van de hersenen die emoties verwerkt, is bij hooggevoelige mensen groter. Dit verklaart waardoor gebeurtenissen een grote impact hebben en emoties diep gevoeld worden. Hooggevoeligheid kan aangeboren zijn, vaak zijn meerdere mensen in een gezin hooggevoelig. Daarmee is goed te leven. De kenmerken van een HSP’er zijn soms moeilijk te herkennen. Vaak zijn HSP’ers daarom in de jeugd niet goed begrepen en hebben ze zich aangepast en vaak teruggetrokken. Daardoor zijn hun eigen capaciteiten niet goed ontwikkeld. Wanneer je bent opgegroeid in een onveilige omgeving of er traumatische gebeurtenissen zijn geweest, dan kan je hooggevoelige karakter ook overgevoelig worden. Je antennes waren continu op de omgeving gericht en je bent hyperalert geworden. Je lichaam staat dan nog steeds in de stress modus.