Heb je een traumatische ervaring gehad?

  • Een ongeluk
  • Misbruik
  • Een overval

Of heb je last van fobieën?

Herken je dit?

  • De levendige herinnering blijft steeds terugkomen
  • Je voelt je belemmert in je leven
  • Je hebt last van woede, angst of somberheid
  • Je hebt slaapproblemen

Is daar wat aan te doen? Jawel!

In een paar sessies van je trauma genezen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het werkt wel degelijk. EMDR, ofwel Eye Movement Desensitization and Reprocessing, vervaagt de levendigheid van een herinnering en de pijnlijke emoties die eraan gekoppeld zijn. Het trauma blijft niet langer in jouw heden, waardoor je het steeds opnieuw beleeft, maar wordt echt verleden tijd.

WAT IS EMDR THERAPIE?

De herinnering aan een trauma laten vervagen door je werkgeheugen af te leiden. Tijdens EMDR therapie haal je een pijnlijke herinnering op. Op het moment dat je de herinnering levendig voor je ziet, heb je hem in jouw werkgeheugen geplaatst. Terwijl je de gebeurtenis voor je blijft zien, vraagt ik je met je ogen mijn vingers  te volgen. Ze zorgen voor afleiding van je werkgeheugen. Het werkgeheugen raakt vol en de nare herinnering verliest langzaam zijn emotionele lading.

HOE LANG DUURT EMDR THERAPIE?

Hoe lang EMDR-therapie duurt is afhankelijk van de klachten. Gaat het bijvoorbeeld om een eenmalige gebeurtenis, zoals een verkeersongeluk, of jarenlang misbruik. Ook per persoon is het verschillend hoe snel iemand er op reageert. De meeste behandelingen duren 2 tot 7 sessies.

KUN JE LAST HEBBEN VAN DE EMDR BEHANDELING?

Na afloop van een EMDR-sessie kunnen de effecten nog doorwerken. Dat is goed, maar kan ook beangstigend zijn. Er kunnen bijvoorbeeld nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Dit houdt vaak maar een paar dagen aan. Ook kan het tijdens de sessie zelf belastend zijn om de levendige herinnering op te roepen en vast te houden. In eerste instantie kun je dan meer gespannen zijn, maar na een tijdje zal het beeld zijn levendigheid en emotie verliezen. Overleg als je hier tegenop ziet. Ik leg je stap of stap uit hoe EMDR werkt en hoe zwaar je belast wordt.