Wat is PDS?

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) (wordt ook wel Irritable Bowel Syndrome (IBS) genoemd) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal. Vooral de dikke darm kan een verstoring hebben. Dat het een aandoening is die veel voorkomt is duidelijk, want in Nederland komt het bij meer dan 10% van de mensen voor. Het vervelende aan PDS is dat het diarree of juist verstopping geeft. De darm werkt te snel of te langzaam. Je merkt dat je aan het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) lijdt omdat je regelmatig buikpijn en problemen met de ontlasting hebt.

Symptomen van PDS:

  • Buikpijn
  • Diarree of verstopping, soms wisselt dit elkaar af
  • Opgeblazen gevoel
  • Lusteloosheid
  • Winderigheid
  • Opboeren
  • Niet meer uit huis durven gaan

Is daar iets aan te doen? Jawel!

Het maag-darm kanaal is een uiterst gevoelig orgaan. Gevoelig voor prikkels zoals voedsel, maar ook voor spanning en emoties. Iedereen heeft wel eens buikpijn of diarree gehad vlak voor een spannende gebeurtenis, zoals een examen. Mensen met prikkelbare darmen hebben een overgevoelig maag-darm kanaal. Bij inwendig onderzoek worden er echter geen afwijkingen gevonden.

Bij het ontstaan en voortduren van de klachten spelen meerdere factoren een rol. Zoals een familiare aanleg, bepaalde dieetfactoren, een doorgemaakte buikgriep, sommige karaktereigenschappen en stress in de thuissituatie of op het werk.

Medicijnen en dieetadviezen helpen vaak onvoldoende. “U moet er maar mee leren leven,” is soms het devies.

Effectieve behandeling met hypnotherapie

Uit wetenschappelijk onderzoek sinds 1980 en in de praktijk blijkt dat behandeling met hypnotherapie bij PDS wél helpt. Het behandelprogramma  ‘Darm Management bij PDS’,  gebaseerd op hypnotherapie, wordt sinds 1996 met succes in Nederland toegepast.

De meeste mensen ervaren door de behandeling een sterke vermindering van de klachten of ze verdwijnen helemaal.

We kijken naar voeding, welke momenten er klachten zijn, stressoren en daarnaast werken we met hypnotherapie. Dat is een hele diepe ontspanning waarbij de onbewuste informatie ervoor zorgt dat je meer ontspannen raakt en dat heeft een positief effect op de darmen.

 

Vergoeding mogelijk via de aanvullende verzekering van de zorgverzekeraar.